Единственият малък модулен реактор, базиран на иновативна, но доказана в реална експлоатация технология

Малкият модулен реактор AP300™ на Westinghouse е най-модерният и лесен за изграждане малък модулен реактор. Westinghouse с гордост може да заяви, че има повече от 70 години опит в разработването и внедряването на нови ядрени технологии, които позволяват изграждане на надеждни, чисти, безопасни и икономически изгодни източници на енергия за следващите поколения.

Нашият реактор с технология AP1000® вече доказва своята ефективност всекидневно по целия свят. В момента в Китай работят четири енергоблока с технологията AP1000®, които поставят рекорди по производителност. Още шест са в процес на изграждане в Китай, а в САЩ един реактор с технологията AP1000® е успешно внедрен в търговска експлоатация в АЕЦ Vogtle, а вторият е пред завършване.

Нашият малък модулен реактор с технология AP300™ е изграден въз основа на този експлоатационен опит, както и на натрупания опит от десетките милиони часове за разработването на технологията AP1000®.

Поставящата рекорди технология AP1000® на Westinghouse се предлага във вариант с по-ниска енергийна мощност, която може да се използва като основна мощност на всяка обществена енергийна система.

Малкият модулен реактор AP300™ допълва нашата технология AP1000® за големи атомни електроцентрали, за изграждането на по-чист енергиен микс, както и за гарантирането на енергийната сигурност, гъвкавост и стабилност на електроенергийната мрежа.

Базиран на технология, която се е доказала в реална експлоатация

Малкият модулен реактор AP300™, 300 MWe (990 MWt), се базира на лицензираната и вече внедрена в търговска експлоатация технология AP1000® за реактор с вода под налягане, която е с доказано най-високата надеждност в индустрията.

AP300™ напълно покрива очакванията към малките модулни реактори: малка площ, модулна конструкция, гарантираща оптимизиран график за строителство, най-съвременни системи за безопасност и максимална надеждност.

Предимствата от използването на доказаната технология AP1000® в проекта на AP300™ включват:

  • Повече от 30 години опит при лицензирането на високотехнологични решения за пасивни системи за безопасност от няколко агенции за ядрено регулиране.
  • Използване на вече изградена инфраструктура, включително доказана верига на доставки и услуги за експлоатация и поддръжка.
  • Westinghouse е световен лидер в доставката на ядрено гориво. AP300™ използва нашата надеждна технология за производство на ядрено гориво, която включва различни доказани и усъвършенствани характеристики на горивото и четиригодишна горивна кампания.
  • Използва усъвършенствана и доказана технология за системи за контрол и управление, за да намали технологичните операции, изискващи ръчни действия, и да повиши надеждността.

Максимална безопасност

Westinghouse е пионер в проектирането и внедряването на пасивни системи за безопасност и малкият модулен реактор AP300™ използва доказаните в реална експлоатация пасивни системи за безопасност на AP1000®, които са внимателно анализирани и тествани. Няколко агенции за ядрено регулиране са извършили пълен преглед на тези системи и са потвърдили, че те отговарят на най-високите критерии за безопасност в ядрената индустрия.

  • Безопасни при отказ: Проектирани са да изключват реактора и да го поддържат в безопасно състояние без никакви операторски действия, без необходимост от резервно електрозахранване или от работа на електрически помпи.
  • Самодостатъчни: Пасивният начин на работа на системите за безопасност елиминира необходимостта от осигуряване на резервно захранване и активно охлаждане.
  • Защита от външни въздействия: Активната зона е защитена със здрава херметична обвивка, проектирана да издържа на екстремни външни въздействия.
  • Защита в дълбочина: Множество нива на защита за намаляване на въздействието на авариите.

Лесен за изграждане

AP300™ е с доказан произход на целия жизнен цикъл на изграждане и експлоатация на централата. За нашите клиенти това означава намаляване на риска, което води до по-лесно изграждане и успешна експлоатация. Ето какво може да осигури Westinghouse:

  • Технологична готовност: Десетки милиони часове, посветени в разработването на технологията AP1000®. Множество вече внедрени в търговска експлоатация реактори с технологията AP1000® и още десетки в процес на изграждане.
  • Лицензионна сигурност: Базирани на вече лицензираната технология AP1000®, пасивните системи за безопасност на AP300™ са доказали своята ефективност чрез всеобхватна програма за изпитания.
  • Модулна конструкция: Опростен, модулен, ултракомпактен ядрен остров – най-скъпата част от всеки ядрен блок – намалява разходите и графика за изграждане.
  • Надеждна експлоатация: Рекордни експлоатационни характеристики на вече внедрените в крайна експлоатация АЕЦ с технология AP1000® при изключително съкратени планови спирания за ремонт и презареждане с ядрено гориво. Целевият експлоатационен живот на реакторите е над 80 години.